15 Haziran 2008

Japon Erken Uyarı Sistemi

Japonya'nın kuzeyinde dün meydana gelen yaklaşık 30 saniye süren 7.2 büyüklüğündeki depremde, dünyanın ilk erken uyarı sistemi (KJS) kullanıldı. Yeraltında oluşan sismik dalgaların tespit edilmesinden 4 saniye sonra halk TV ve radyolardan uyarıldı. Uyarı yapıldığında depremin merkez üssüne 500 km uzaklıkta bulunan başkent Tokyo sarsıntıyı hissetmemişti. Sistem, Tokyolulara, güvenli bir yere sığınmaları için birkaç saniyelik süre tanımış oldu. Depremde 6 kişi öldü, onlar da, heyelan ve panik gibi sebeplerle can verdiler. Deprem, yerel saatle 08.43'te meydana geldi. Miyagi, İvate ve Fukuşima gibi nüfus yoğunluğu düşük illeri vuran deprem, yerin 8 kilometre altında oluştu.

Yer altındaki ilk sarsıntıların tespit edilmesiyle birlikte, ekim ayında kurulan deprem erken uyarı sistemi (KJS - Kinkyu Jinşin Sokuho) dört saniye içinde devreye girdi. Devlet televizyonu ve radyosu NHK yayın akışını keserek, depremin etkileyeceği bölgeleri hemen halka bildirdi. Sistem dahilinde, nükleer tesisler, demiryolları ve diğer altyapı unsurları da otomatik olarak devreden çıkarıldı. Bölgedeki hızlı trenler, uyarı ile birlikte kendiliğinden yavaşladılar. Depremden birkaç saniye önce gelen ve merkez üssünden uzaklaştıkça halka daha da fazla zaman kazandıran uyarı, binlerce can kurtardı. Japonya, özellikle de büyüklüğü 5.4'ü bulan 153 artçı sarsıntıda bu sayede hiç kayıp vermedi.

Bu büyük depremde, ölü sayısı 6'da, yaralı sayısı ise 144'de kaldı. Ölenlerin biri balık tutarken oluşan toprak kayması yüzünden, diğeri baraj inşaatı sırasında başına taş düşmesi nedeniyle, ötekisi ise deprem korkusuyla bir dükkandan hızla çıkınca araba çarpması sonucu can verdi. Fukuşima'daki nükleer santralde, 20 litre radyoaktif suyun depodan sızdığı, ancak insana veya çevreye yönelik bir tehlike oluşmadığı bildirildi. Japon ordusu, elektrik kesintilerinin yaşandığı deprem bölgesine askeri helikopterlerle yardım taşıdı. Deprem bölgesinde, heyelan nedeniyle ulaşılamayan bazı köyler dışında "herşeyin 9 saat içinde normale döndüğü" belirtildi.Erken uyarı sistemi sayesinde insan kayıpları önlenmiş olsa da, toprak kaymaları birçok otoyolunu kapattı. Ayrıca birçok otoyolu deprem nedeniyle kırılıp yıkıldı. Nüfusunun büyük bölümü 60 yaşın üstünde olan Japonya, öncelikle mahsur kalan yaşlıların yardımına koştu.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Japonlar'ı tebrik ediyoruz.
Biz de gelişiriz diye umuyoruz...